Napoje gazowane, duża ilość słodyczy i produktów zawierających cukier wpływa na rozwój próchnicy zębów. Odpowiedzialne są za to bakterie znajdujące się w jamie ustnej każdego z nas. Bakterie te przetwarzają dostarczony cukier w groźny dla naszych zębów kwas odpowiedzialny za rozpuszczanie szkliwa i osłabienia zębów, a to prowadzi w prostej linii do próchnicy zębów.
Oczywiście nasz organizm posiada liczne systemu obronne. Jednym z nich jest ślina, która skutecznie wypłukuje nadmiar szkodliwych kwasów i cukrów z naszych zębów. Niestety, ślina nie będzie wstanie sama zastopować rozwoju próchnicy, jeśli nasz organizm będzie przyjmował znaczne ilości cukru. Co możemy wtedy zrobić?
Oczywiście możemy regularne czyścić nasze zęby po każdym posiłku, jednak zdecydowanie ważniejsze dla ochrony naszych zębów może okazać się zmiany diety. W razie potrzeby należy odwiedzić dentystę, który skutecznie poradzi jak walczyć z próchnicą.